maandag 30 mei 2011

Vagabond sandwich (andere) stans- en snijmallen

Ik heb al een paar keer de vraag gehad hoe de sandwich voor de vagabond met stans- en snijmallen zoals de Marianne Design Creatables, Nestabilities, Cuttlebugmallen  e.d.  opgebouwd moet worden. Dus ik dacht laat ik er een bericht  aan wijden,  ik ben zelf ook nog dingen aan het uitpuzzelen maar dat wat ik weet zal ik uitleggen. Ik heb dit bericht met de grootst mogelijke zorg samengesteld, wat niet wil zeggen dat ik geen fouten of vergissingen kan maken. Daarom wil ik benadrukken dat ik NIET aansprakelijk bent voor eventuele gevolgen, het stuk gaan van accesoires of machines ten gevolge van dit bericht!! Verdiep je zelf goed in de machine en het materiaal waarmee je werkt want je bent zelf verantwoordelijk voor het gebruik hiervan!  Let op:  vanwege het kapot gaan van de platen heb ik bij mallen van andere merken uitgelegd hoe ik de sandwich opbouw. Lees dus eerst goed!

Een sandwich is de combinatie van platen + snijmal of embossingfolder.  Het ziet op elkaar gestapeld eruit als een belegd broodje, een sandwich dus.

Een “die” is een snijmal.

Sandwiches
Onderstaande sandwiches zijn voorbeelden met cardstock.  De vagabond kan in combinatie met Alterations dies vele materialen stansen/snijden, wil je een ander materiaal snijden plaats je in de sandwich ander materiaal op de plaats van het cardstock. Let op:  de Tim Holtz Decorative Strip dies kunnen GEEN dikke materialen snijden!!  En andere merken mallen kunnen meestal alleen cardstock of andere dunne materialen snijden!!

Vagabond met Tim Holtz Alterations dies
Sandwich Alterations die:
Standaard plaat + Alterations die + cardstock + standaard plaat

Vagabond met Tim Holtz On the edge dies
Sandwich On the edge die:
On the edge plaat + On the edge die + cardstock + on the edge plaat

Vagabond met Tim Holtz Decorative Strip dies
De Decorative Strip dies zijn dunner dan de andere Alterations dies en kunnen geen dikke materialen stanzen.  Sizzix adviseert alleen cardstock, maar er wordt op youtube filmpjes beweerd dat er ook vilt en foam doorheen kan. Ik weet niet of de dikte van de sandwich dan ook aangepast moet worden!  Ik zou als je foam probeert het eerst zonder Solo Shim proberen, lukt het niet kun je hem nog altijd toevoegen.

Sandwich Decorative Strip die:
Solo Platform + Solo Shim + Decorative Strip plaat + Decorative Strip die + cardstock + Decorative Strip plaat

Vagabond met Tim Holtz Movers and Shapers magnetic dies
Er zijn twee soorten Movers and Shapers.  Je hebt Movers and Shapers die eruit zien als een Alteration die. Er zit standaard een rubber magnetisch blokje bij deze snijmal, deze plaats je midden in het uit te stanzen/snijden vlak, dit voorkomt het doorbuigen van de cardstock/chipboard e.d. en zorgt ervoor dat de mal goed uit gesneden wordt.

En je hebt mini Movers and Shapers, bij deze catagorie horen ook de Movers and Shapers die teksten uit stanzen. Deze movers and Shapers kun je plaatsen in een gewone Movers and Shapers mal, dan haal je het kleine rubberen blokje uit je mal! Of je snijdt ze rechtstreeks uit en dan heb je een Sizzix Movers and Shapers Accessory Base Tray nodig, dan kan het handig zijn om rubberen blokjes ter ondersteuning te gebruiken zodat de mal goed uitgesneden wordt.

Sandwich Movers and Shapers die:
Standaard plaat + Mover and Shapers die + cardstock + Standaard plaat

Sandwich mini Movers and Shapers in gewone Movers and Shapers:  Standaard plaat + Movers and Shapers met daar in de mini movers and shapers + cardstock + Standaard plaat

Sandwich mini Movers and Shapers: 
Standaard plaat + Movers and Shapers Accessory  Base Tray met daar in de gewenste mini Movers and Shapers + Cardstock + Standaard plaat

Embossingfolders
Met embossingfolders bedoel ik de dubbel gevouwen mapjes zoals van het merk Sizzix (Textured Impressions, Texture Fades, Texture Trades, Emboslits en Simple impressions), Cuttlebug, Central Craft Collection, Craft Concepts  etc.

Enkel vel cardstock tussen de embossingfolder:
Sandwich:  Solo Platform + Solo Shim + Standaard plaat + embossingfolder met daar tussen cardstock + standaard plaat.

Een dubbelgevouwen kaart of dikker materiaal in de embossingfolder geschoven:
Sandwich:  Solo Platform + Standaard plaat + embossingfolder met daar tussen cardstock + standaard plaat (dus geen Solo Shim!)

Sizzix Texturz embossingplaten met cardstock
Sandwich:  Solo platform + Solo Shim + Texturz + cardstock + Sillicone rubber mat + Impressions pad

Sizzix Texturz embossingplaten met dikker materiaal
Sandwich:  Solo platform + Texturz + karton + Sillicone rubber mat + Impressions pad

Sizzix Ink-its letterpress Plates met cardstock
Sandwich: Solo platform + Solo Shim + Ink-its letterpress plate + cardstock + 1 standaard  plaat (geen twee!)

Mallen van andere merken
LEES EERST: Ik heb hieronder opgesomd hoe de sandwiches volgens Tim Holtz zouden moeten zijn, MAAR bij mij gaan de platen kapot als ik deze sandwich gebruik! Zonder de Solo Thin Die Adapter snijdt hij de mal niet uit en met de Solo Thin Die Adapter drukt hij mijn plaat helemaal krom waardoor hij na een paar keer onbruikbaar wordt!  Ik heb dit opgelost door een A3 snijmat van de Action op maat te snijden van een standaard plaat. Ik vervang de bovenste plaat door een snijmat. Daarom is in de voorbeelden de standaard plaat doorgestreept. Dit heeft wel als consequentie dat als de mal niet goed in het midden van de sandwich ligt hij soms niet helemaal goed uitgesneden wordt.

Cuttlebug en Creatables snijmallen
Zijn vergelijkbaar in dikte met de Decorative Strip dies.
Sandwich:  Solo Platform + Solo Shim + Standaard plaat + snijmal + cardstock + (standaard plaat) snijmat

Marianne Design Creatables,  Spelbinders, Quickutz  snijden
Sandwich: Solo platform + Solo Shim + Solo Thin Die Adapter +  Standaard plaat + snijmal + cardstock + (Standaard plaat) snijmat.

Marianne Design Creatables,  Spelbinders  embossen
Sandwich:  Solo platform + Solo Shim + Impressions pad + snijmal + cardstock + Sillicone Rubber mat + (1 Standaard plaat) 1 snijmat

Nog even de extra accesoires op een rij:
De platen: 
 • Standaard platen (wordt bij de machine geleverd) voor de standaard Alterations dies
 • Decorative Strip plaat (lange smalle platen) voor de Decorative Strips
 • On the edge platen (kleine platen) voor de On the edge dies
De Solo Shim gebruik je alleen bij dunne materialen. Als je meerdere lagen cardstock tegelijk uit wil snijden verwijder je de Solo Shim.

Accesoires zodat er ook andere merken snijmallen door de machine kunnen:
 • Movers and Shapers Accessory  Base Tray voor de mini Movers and Shapers
 • Solo Thin Die Adapter is alleen voor snijden
 • Impressions pad + Sillicone Rubber mat is voor embossen
 • Op maat gesneden A3 snijmat van de action
Mocht je fouten ontdekken in deze uitleg dan hoor ik dat natuurlijk graag zodat ik het bericht kan aanpassen. Ook als je aanvullingen of een betere oplossing hebt voor de mallen van andere merken ontvang ik graag een berichtje.

1 opmerking:

 1. Zo hee, dat is een uitgebreide uitleg! Ik heb geen vagabond maar een cuttlebug dus ikzelf heb het allemaal niet doorgelezen. Leuk dat je dit doet Joyce!
  groetjes, Jose

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achter laat! Groetjes Joyce